Kaip pasiekti jaunatvišką, spindinčią ir sveiką veido odos būklę su SPF? | MISIJA ODA

Kaip pasiekti jaunatvišką, spindinčią ir sveiką veido odos būklę su SPF?

SPF – ne tik girdėta, bet ir puikiai pažįstama santrumpa daugumai besidominčių savo odos priežiūra. Tiesa, nors apsaugos nuo saulės svarbą supranta kone kiekvienas, dalis mūsų šio žingsnelio savo odos priežiūros rutinoje vis dar vengia. Kodėl? Vieniems abejonių kelia pernelyg dažnas ir komplikuotas SPF naudojimas, kitiems nepavyksta atrasti savo odai idealaus produkto, na o tretieji SPF išbando, tačiau nusivilia nepastebėję pozityvių rezultatų. Šis straipsnis – norintiems pirmąkart (ar iš naujo) išgirsti visa, kas svarbiausia apie odos apsaugą nuo saulės. Tikimės, kad primindami svarbiausius aspektus apie SPF, jus įkvėpsime imtis šio paprasto, tačiau efektyvaus veiksmo sveikesnei veido odos būklei.

Kas yra SPF ir koks jo poveikis mūsų odai? 

Nors „SPF“ šiandien jau tapęs kremo ar bet kurios kitos apsauginės priemonės sinonimu, iš tiesų tai yra angliškos frazės „sun protection factor“ trumpinys. Tad SPF – tai apsaugos nuo saulės faktorius, rodantis produkto gebėjimą užkirsti kelią neigiamam UV spindulių poveikiui.

SPF 30, SPF 50, SPF 100 – žvilgtelėję į bet kurio apsauginio produkto pakuotę, išvysime šį trijų raidžių derinį ir šalia jo esantį skaičių. Dažna manyti, kad pastarasis nurodo priemonės stiprumą ar net konsistenciją, tačiau iš tiesų SPF lydintis skaičius yra papildomas laikas (nurodytas kartais), kurį galite saugiai praleisti po saulės spinduliais. Nenaudojant jokių SPF produktų, kasdien po tiesioginiais saulės spinduliais rekomenduojama praleisti iki 10-20 minučių. O pasirinkus veido kremą su SPF 30, šis laikas išauga iki 30 kartų (pvz., 10 min. x SPF 30 = 300 min.).

Ar tai reiškia, kad verčiau iškart dairytis SPF 100 kremo, kuris garantuos apsaugą nuo saulės visą dieną? Nors didesnis apsaugos faktorius užtikrina ilgesnį atsparumą UV spinduliams, svarbu žinoti, kad jokia priemonė nesuteikia šimtaprocentinės apsaugos. Pavyzdžiui, SPF 100 blokuoja apie 99 % UV spindulių, SPF 50 – apie 98 %, o SPF 30 – apie 97 %, tad skirtumas nėra toks drastiškas. Be to, visi kremai nuo saulės turi būti atnaujinami (reaplikuojami) dienos eigoje. Kodėl ir kaip tai daryti, papasakosime netrukus.

Mineralinis ir cheminis SPF – kada pranašesnis kuris? 

Apart skirtingo skirtingo lygio apsaugos, nurodomos skaičiais, apsauginiai kremai nuo saulės taip pat skirstomi į du tipus – mineraliniai ir cheminiai. Abu iš jų vienodai efektyvūs, tačiau – skirtingose situacijose.

Mineralinis SPF kremas, sudėtyje turintis cinko oksido arba titano oksido, veikia kaip fizinis barjeras, kuris atspindi UV spindulius ir juos išsklaido nuo odos. Paprastai tokį produktą renkasi jautrios odos savininkai, ieškantys švelnaus, nedirginančio ir iškart veikiančio sprendimo odos apsaugai.

Cheminis SPF kremas, kurio sudėtyje – organiniai cheminiai junginiai, sugeria UV spindulius ir juos neutralizuoja. Dėl lengvesnės tekstūros, cheminis SPF mažiau pastebimas ant odos. Nors jis ne visuomet rekomenduojamas jautriai odai (dėl galimo sudirginimo), cheminis veido kremas su SPF puikiai tinka riebios, mišrios ar normalios odos savininkams.

Kremai nuo saulės, veido kremas su SPF, o gal pakaks makiažo pagrindo – koks produktas užtikrina tinkamą apsaugą nuo saulės? 

Makiažo pagrindas ar lūpų balzamas su SPF – tokios priemonės pakaks ar visgi verta investuoti į būtent apsaugai nuo saulės sukurtą gaminį?

Dekoratyvinė kosmetika su SPF gali suteikti minimalų, tačiau dažniausiai nepakankamą apsaugos lygį jūsų veido odai. Atsisakyti tokio produkto visai nebūtina, tačiau svarbu atminti, kad tai neturėtų tapti pagrindine priemone odos apsaugai.

Kasdienis veido kremas su SPF – puikus pasirinkimas tiek trumpalaikei apsaugai nuo saulės, tiek ir odos drėkinimui, maitinimui ar kitoms funkcijoms, kurias užtikrina produkte esantys veiklieji ingredientai. Jei dieną ketinate likti viduje, o po tiesioginiais saulės spinduliais praleisti tik keletą minučių, šio produkto gali pakakti. Tiesa, itin svarbu stebėti savo odos būklę, nes ją UV spinduliai paveikti gali net ir būnant viduje – pavyzdžiui, saulei šviečiant pro langus.

Jei jūsų prioritetas – efektyvus rūpestis savo oda, kremas nuo saulės – kone tinkamiausias, lengviausiai naudojamas ir mažiausiai abejonių keliantis sprendimas. Šis produktas skirtas būtent vienam tikslui – apsaugoti jūsų odą nuo UV spindulių. Netrūksta ir skirtingų jo tipų – tradicinis kremas, išsukama lazdelė ar net purškiamas SPF. Be to, apsauginiai kremai nuo saulės lanksčiai derinami su kitomis odos priežiūros priemonėmis, tad vieną jų įtraukti į kasdienę odos priežiūros rutiną greta jau minėto drėkinamojo veido kremo ar kosmetikos itin paprasta.

Kaip naudoti apsauginius produktus nuo saulės? 

Kremas nuo saulės: eiliškumas odos priežiūros rutinoje 

SPF – itin svarbus žingsnis kasdienėje odos priežiūros rutinoje, o ypač – ryte. Siekiant maksimalios apsaugos, šį produktą reikėtų tepti po visų kitų odos priežiūros produktų, tačiau prieš odą dengiant makiažu.

Reaplikavimas: kada ir kaip atnaujinti SPF produktą ant veido odos? 

Kremo nuo saulės reaplikavimas (t. y., pakartotinis dengimas) – ne tik rekomendacija, bet ir būtinybė, užtikrinanti nuolatinę apsaugą nuo UV spindulių. Apsauginis produktas, kuriuo buvo padengta oda, dienos eigoje nusidėvi – tą lemia išsiskiriantis sebumas, prakaitas, ar, pavyzdžiui, maudynės vandenyje. Atnaujinti SPF sluoksnį reikėtų maždaug kas dvi valandas – taip užtikrinsite efektyvią odos apsaugą visą dieną.

Jei įprastai makiažo nenaudojate, pakaks ant odos užtepti dar vieną pasirinkto kremo nuo saulės sluoksnį. O kaip reaplikuoti, jei oda padengta makiažo pagrindu ar kita kosmetikos priemone? Tam pravers kitos SPF produktų alternatyvos – pavyzdžiui, jau minėtasis purškiamas SPF arba biri SPF pudra.

Derinimas su kitais odos priežiūros produktais 

Kremas nuo saulės puikiai suderinamas su kitais odos priežiūros produktais, tad tai – tobulas finalinis žingsnis kasdienėje odos priežiūros rutinoje, o juo keisti bet kurios kitos jau naudojamos priemonės visai nebūtina. Beje, renkantis tam tikrus odos priežiūros gaminius, SPF naudojimas tampa kone neišvengiamu. Pavyzdžiui, retinolis, vitaminas C ar kiti ingredientai, skatinantys odos atsinaujinimą, drauge padidina ir jos jautrumą UV spinduliams. Tokiu atveju sprendimas, leidžiantis išvengti odos senėjimo ar neigiamo saulės spindulių poveikio – tinkamai pasirinktas ir reguliariai naudojamas SPF produktas.

Grįžti į tinklaraštį