Kas yra hiperpigmentacija? Nuo problemos atsiradimo iki sprendimo ir prevencijos

Kas yra hiperpigmentacija? Nuo problemos atsiradimo iki sprendimo ir prevencijos

Hiperpigmentacija vis dažniau tampa išties varginančia odos problema, viena ar kita forma veikiančia daugelį. Naujausi tyrimai diktuoja, kad pigmentinės dėmės kamuoja apie 90 % baltaodžių, o kone labiausiai pastebimos vyresnio amžiaus moterų gretose.

Kodėl atsiranda pigmentinės dėmės, strazdanos ar použdegiminė hiperpigmentacija ir kaip efektyviai gydyti ar net galutinai užkirsti kelią šiems gana dažniems, tačiau ne itin laukiamiems odos pokyčiams?

Pažinkite problemą, kamuojančią jūsų odą: kas yra hiperpigmentacija?

Hiperpigmentaciją arba kitaip – odos pigmentacijos pakitimus – sukelia melanino perteklius. Kas yra melaninas? Tai natūralus pigmentas, suteikiantis spalvą mūsų odai, plaukams bei akims. Melaniną gamina pamatiniame epidermio sluoksnyje esančios ląstelės, vadinamos melanocitais. Kai melanocituose šio pigmento susikaupia pernelyg daug, odos paviršiuje pamažu imame pastebėti vizualius pokyčius. Nors pigmentinės dėmės didžiausią diskomfortą sukelia atsirasdamos veido srityje, verta paminėti, kad ši odos problema gali pasireikšti ir kitose vietose – pavyzdžiui, neretai pastebimos ir pigmentinės dėmės ant kūno, kaklo ar ant rankų.

Kas yra hiperpigmentacija? Pigmentinės dėmės | MISIJA ODA

Kodėl atsiranda pigmentinės dėmės?

Kas yra melaninas ir kodėl per didelis jo kiekis lemia hiperpigmentaciją, jau žinome, tačiau svarbiausias klausimas lieka neatsakytas: kodėl mūsų organizmas išsibalansuoja, o melanocituose melanino atsiranda per daug? Žemiau – dažniausios priežastys, turinčios itin didelę įtaką hiperpigmentacijos atsiradimui:

  • Ilgalaikis UV spindulių poveikis, stimuliuojantis melanocitų veiklą, tad ir melanino gamybą.
  • Hormoninis fonas – pavyzdžiui, nėštumas ar hormonų disbalansas.
  • Odos uždegimas, atsirandantis dėl aknės, traumų ar kitų sudirgimų taip pat gali sukelti použdegiminę hiperpigmentaciją.
  • Genetinis organizmo polinkis natūraliai gaminti daugiau melanino.
  • Medikamentų (pavyzdžiui, hormoninių vaistų ar antibiotikų) vartojimas.
  • Amžius: odai senstant, kinta ir jos gebėjimas optimaliai reguliuoti melanino gamybą.

Hiperpigmentacija ir jos tipai

Kaip platus priežasčių, lemiančių hiperpigmentaciją, spektras, taip ir pigmentinės dėmės ant kūno pasireiškia skirtingomis formomis. Įprastai hiperpigmentacija skirstoma į keturis tipus:

  1. Melasma – didelės, tamsiai rudos pigmentinės dėmės, paprastai atsirandančios veido srityje: ant kaktos, skruostų ar aplink burną.
  2. Použdegiminė pigmentacija: kiek mažesnės, dažniau pavienės dėmelės, kurių atsiradimą lemia odos trauma. Šios pigmentinės dėmės gali būti raudonos, rusvos ar tamsiai rudos spalvos.
  3. Senatvinės, UV spindulių bei nuolatinio saulės šviesos poveikio sukeltos plokščios dėmės.
  4. Strazdanos – genetikos lemiamos mažos rudos dėmelės, paprastai atsirandančios dar vaikystėje.

Kaip panaikinti pigmentines dėmes?

Net susidūrus su atveju, kai odos pigmentacija išties nežymi ar vos pastebima, ignoruoti šios problemos nerekomenduojama. Kaip ir ilgainiui besikeičianti odos būklė, pigmentinės dėmelės gali išryškėti dar labiau, o tuomet – ir apsunkinti pastangas siekiant turėti gražią veido ar kūno odą. Sprendimas paprastas: kasdienėje odos priežiūros rutinoje pasitelkus tikslingai pasirinktas priemones arba profesionalo pagalbą, atkurti odos skaistumą galite jau dabar.

Pigmentinių dėmių šalinimas namuose – misija įmanoma?

Tikrai taip, kai kova su odos pigmentacija – kryptinga, reguliari ir pritaikyta jūsų odos poreikiams. Pigmentinių dėmių šalinimas namuose – tai tęstinis procesas, kuris, išvien veikiantis su profesionalo atliekamomis procedūromis, atneša pastebimus odos būklės pokyčius. Tad kokius žingsnius verta įtraukti į kasdienę odos priežiūros rutiną, kai svarbiausias tikslas – užkirsti kelią hiperpigmentacijai?

  • Šveitimas – esminis pigmentuotos odos gydymo žingsnis, kurio dėka pašalinamas negyvos ir pažeistos paviršinės odos ląstelės. Rezultatas – lygesnė, švelnesnė odos tekstūra bei geresnis tonusas.
  • Apsauga nuo saulės. Kasdienis priemonių su SPF naudojimas apsaugo nuo žalingų UV spindulių, kurie hiperpigmentacijai jautrią odą gali paveikti net ir debesuotomis dienomis.
  • Priemonių, kurių sudėtyje – veiklieji ingredientai hiperpigmentacijai mažinti, naudojimas. Veiksmingiausi produktai su vitaminu C, niacinamidu, mandeline rūgštimi bei arbutinu, tačiau verta išbandyti ir veido kremą ar serumą, praturtintą glikolio rūgštimi, retinoliu arba AHA rūgštimis. Visi šie ingredientai skatina odos atsinaujinimą bei šviesina pigmentines dėmeles.

Pigmentinių dėmių šalinimas namuose | DermEden kosmetika | MISIJA ODA

Profesionalios priemonės kovoje su hiperpigmentacija

Kai odos priežiūros priemonės pasiekia savo efektyvumo ribas, verta išbandyti ir dar vieną galimybę – profesionalias dermatologines procedūras. Cheminis šveitimas ar gydymas lazeriu gali būti nukreiptas į tikslią kūno ar veido zoną, kurioje pasireiškia hiperpigmentacija, tad įprastai rezultatai greitesni ir veiksmingesni. Be to, patikėti savo odos būklę į specialisto rankas visuomet rekomenduojama, jei jūsų tikslas – pasisemti ekspertinių patarimų tikslingai tolimesnei odos priežiūrai namuose.

Prioritetas – prevencijai

Kalbant apie veiksmingiausius būdus įveikti hiperpigmentaciją, kaip niekad aktualus išlieka senas posakis: prevencija geriau nei gydymas. Ši kelionė prasideda nuo aktyvios odos priežiūros, o svarbiausia – atsakingos apsaugos nuo saulės tiek ribojant laiką, praleistą po kaitriais UV spinduliais, tiek ir pasitelkiant SPF produktus. Tiesa, odos priežiūros priemonės bei procedūros – nors ir svariausias, tačiau tikrai ne vienintelis įrankis skaisčiai, lygiai bei hiperpigmentacijos nepaveiktai odai. Odos maitinimas iš vidaus geriant pakankamai vandens, vengiant streso bei pasirūpinant kokybišku poilsiu padeda palaikyti optimalią jos būklę, užkirsdamas kelią ne tik pigmentinių dėmių atsiradimui, bet ir kitoms itin dažnoms problemoms.

Pigmentinių dėmių šalinimas namuose | DermEden kosmetika | MISIJA ODA

Back to blog